Cumartesi, Kasım 04, 2006

Tavuk suyuna reklam

Daha önce turkcell-im ve gnctrkcll arasında yaptığı saptama ile aklı almış ve takdirleri toplamış kardeş kişisi Onur bey'in son Türk Finans reklamından sonra yaptığı "Tavuk suyuna reklam" yorumu ben, benden almış,akabinde kendisinin ekşi sözlüğe yazdığı yazıyı olduğu gibi buraya aktarmak isterim.Söz side Onur Cengiz:

---------------------------------------------------

Efenim bu tavuk suyuna reklam konsepti son yıllarda yurdum ekranlarında görülmeye başlanmış, ilk başlarda halkın çoğunluğundan "ayy, ne güzel" şeklinde tepki alıncada afedersiniz gemi azıya almıştır, özellikle bankaların bu konsepti pek bir tuttukları sevdikleri söylenebilir. peki nedir bu tavuk suyuna reklamlar? evde kendi çabamızla tavuk suyuna reklam yapabilir miyiz? bittabi, izin verin hemen anlatayım;

Öncelikle arka fona şöyle tek gitarlı, kemanlı filan yumuşak, insanın içine duygusal tınılar serpiştiren bir müzik koyacaksınız. sonra reklamınızda mutlaka yavrusunu seven anne, köpeğiyle oynayan çocuk, birinin hayatını kurtaran kahraman polis/itfaiyeci/doktor, 430 yıl sonra hala birbirlerine aşık iki yaşlı insan gibi gözü yaşlı ikonlar olacak...tercihen bu farklı kişiler fade in-fade out şeklinde ekrana gelmeli. reklam filminizde dört mevsimide yansıtmalısınız, pastel tonlarda ama canlı kırmızı renklere sahip bir sonbahar, her rengin göze batacak kadar canlı olduğu bir ilk bahar, bembeyaz bir kış ile deniz kum güneş ve cine5 tadında bir yaz mevsimi olmalı. az önce anlattığım ikonlardan her birini bir mevsim ile özdeşleştirmelisiniz. ve bunların üstüne şöyle tok, babacan bir ses hayata dair bu unuttuğumuz, görmezden geldiğimiz küçük güzellikleri bize hatırlatan ve bunları şahsımıza kakalanmaya çalışılan ürün olmadan farkedemiyeceğimizi belirten bir konuşma çekmelidir. ancak dikkat edilmesi gereken nokta dünyanın heryerinde geçerli olan reklam kriterleri aksine yapacağınız bu tavuk suyuna reklam en az 2 dakka olmalı, 3 dakkanın üstünde olursa makbuldür tabiki.

Tüm bunları yaptıktan sonra içiniz rahat olsun, reklamı her izleyenin içi sanki az önce 86 kitaplık tavuk suyuna çorba serisini okumuş gibi sıcacık olacak, göz yaşları içinde ürününüzü almaya koşacaktır.

Örnek mi istiyorsunuz?
misal en son örnek olarak koç yatırım reklamı
akbank'ın 50.yıl reklamı
işbankası'nın dean martin'li, nat king cole'lu maximum kart reklamları
efsanevi, unutulmaz kent şekerlemeleri

Hiç yorum yok: