Cuma, Temmuz 11, 2008

Panorama 1453 Tarih Müzesi / Panorama 1453 History Museum







İstanbul, Topkapı Fetih Parkı'nda dünya çapında yeni bir müzeye kavuşuyor.
İstanbul'un fethinin üç boyutlu ve panoramik olarak yeniden canlandırıldığı, seslerle desteklenen bu yeni müzenin açılışın ben dört gözle bekliyorum. Konu ile ilgili olarak İstanbul Belediyesi'nden yapılmış detaylı bilgi içeren basın açıklaması aşağıda.

İstanbul is preparing to have a new one-in-a-world museum. I can't wait to visit this panaromic, 3D and audio intergrated museum which reanimates the epic conquer of Istanbul.

-------------------------------------------------

İstanbullar, fethi Topkapı Parkı’nda sinema gibi yaşayacak. Topkapı Şehir Parkı’nda yapımı süren 120 metre boyunda, 40 metre çapında ve 12 metre yüksekliğindeki üç boyutlu panoramik resimden oluşacak müzeyle, İstanbullular fethi yeniden yaşama imkanı bulacak.

Genellikle tarihteki önemli olayları anlatmak için yapılan ve çok sayıda dünyada örnekleri olan, Türkiye’de de bir ilk olacak Müze Binası tamamlanırken, İstanbul’daki Fetih Panorama Fotoğrafı için, 8 ressamın 8 aydır çalışıyor. Müze, İstanbul’un fethinin 554. yıldönümü olan 29 Mayıs tarihinde meraklılarına kavuşacak. İstanbullar, kurulacak müzeyle İstanbul’u fethedecek.

Dünyanın İlk Tam Panoramik Müzesi
Fetih Panoraması’nın en önemli bir diğer özelliği de, her yönde 360 derece panoramik özellik taşıması. Yatay ve dikey yönde resim kesintiye ugramıyor. Müze bu açıdan bakıldığında dünyanın ilk, “Tam Panoramik” müzesi olma özelliğini de taşıyor.

Üç bin metrekarelik alanı kurulan müzenin panoramik görüntüsü için Türkiye’nin önde gelen çizgi film yönetmelerinden Haşim Vatandaş koordinatörlüğünde, Hasan Hüseyin Dinçer, Şafak Tavkul, Kemal Yargıcı, Erdinç Ünlü, Murat Efe, Ahmet Kaya, Ramazan Erkut, Yaşar Zeynalov olmak üzere 8 ressam 8 aydır çalışıyor.

Çalışma kapsamında dönemin kıyafetlerine kadar tüm detayların da içinde yeraldığı İstanbul fethine ait tüm arşivler tarandı, araştırmalar yapıldı. Tabloların yanı sıra savaşta kullanılan toplar, saldırma kuleleri ve çeşitli aletlerin maketleri de orijinallerine göre bire bir hazırlanıyor.


Güneşin Doğuşu da Canlandırılacak
İstanbullu müze izleyicisi, 10 metre çapındaki seyirci platformu içinde, savaşın ortasında kalmış gibi etrafında dönen 120 metre uzunluğunda, 40 metre çapında ve 12 metre yüksekliğindeki panoramik resimle savaş anını yaşayacak. Görüntüyle birlikte tüm yönlerden gelecek seslerle de izleyici, çarpışma, top, mehteran sesleriyle birlikte savaş anını yaşayacak.

Ayrıca, profesyonel ışıklandırma sayesinde güneşin doğuşu da canlandırılacak. Genellikle tarihteki önemli olayları anlatmak için yapılan panoramalardan bazıları şunlar: Waterloo Savaşı Panoraması, Osmanlı-Rus savaşını anlatan Kırım Savaşı Panoraması, Napolyon'un Moskova Savaşı Panoraması ve Mesdag Panoraması.

14 yorum:

Adsız dedi ki...

çook güzel bugün gittik tek kelime ile muhteşemdi. çook gerçekçi olmuştu.

Adsız dedi ki...

yha gerçekten harikaydı anlatamam ben tarihi sewmeyn bi öğrenci olarak gördüğüm zaman şok oldum gerçekten süper bişidiçok şaşırdım ben bu kadarını beklemiyodum emeği geçen herkese çok teşekkürler

Adsız dedi ki...

panorama...
panorama haa
süperrr yhaa anlatamam::::

ENES dedi ki...

YA SÜPER BİR YER GEZERKEN BİR TÜNELE GECTİK SONRADA KENDİMİ SAVASTA BULDUM

Adsız dedi ki...

olagan üstü birseydi hayatımda gördüğüm en güzel seylerden biri kendimi savasın içinde gibi hissettim mükemmel bi duyguydu herkesin gitmesini tavsiye ediyorum...

Adsız dedi ki...

muhteşemdi...klasik müze anlayışıyla gitmeyin...kesinlikle görülmesi gereken bir yer..proje yi oluşturan emeği geçen istanbula bu müğzeyi kazndıranlara teşekkürler...

Adsız dedi ki...

Gerçekten olağanüstü bir yer.
Oraya çıktığımda ilk gökyüzünü gördüm açık hava sandım. Oradaki resimleri çizen kişiler heralde leonardo davinci.Ogörüntüler sanki savaştaymışsın gibi hissettiriyor.
Birde yerdeki savaş aletleri süperrrr.bu olayda katkıları geçen kişilere çok teşekkürler.

Adsız dedi ki...

yerini istanbulu çok az bilen birine nasıl tarif edersiniz arkadaşlar gitmek istiyorum

Adsız dedi ki...

kesinlikle çok güzel bir müze okulumuza 5dk yakında olması şansımıza her halde. ama herkesin gezmesini kesinlikle tavsiye ederim ve bir kere daha gezmeyi düşünüyorum.

Adsız dedi ki...

kardeş istanbul zeytin burnuna gelecen başda ondan sonra topkapıyı bulacan gerisi zaten kolay kime sorsan söyler.

EMİNE VARICI dedi ki...

öncelikle böyle bi müzeyi düşünüpte yapanlara minnettarız. anlatılmaz gidip qörüp yaşamak gerekir.yaşadığımız toprakların kıymetini daha iyi anlıyoruz.Bu vatan için kanı dökülen şehitlerimi yaşatıyoruz.ruhları şaat olsun.

Adsız dedi ki...

En felaket bir "müze". Gerçekten müze değildir, sadece bir nasyinolist Türk propaganda binası. Osmanlılar ile 200,000 asker ve dünyanın en büyük top vardı. İstanbul(Constantinople)lular ile sade 5,000 asker vardı. Türkler cesur muydi? Türkler karşı tarafa hakkında dir dakkike için düşünebilir mi?
Türkler bu müzeye gider ve sadece "Türkler ne cesur, ne fedakârlık" düşüner.
Ve zayıf bir hadisden dolayı sanır ki "Osmanlılar çok iyi ve dindar insanlardı." Ancak, İslam'a göre sadece Müslüman olduğundan dolayı cihat etmek sebebi değildir. Kendi mal ve ev müdafaat etmek için cihat edibilirsin. Diğer insan barış gösterir ise cihad edemezsin. Constantine, Constantınople(Istanbul)hariç, Fatih her şey teslim etti ve barış gösterdi. Fatih ve Osmanlılar sadece savaş gösterdi. Neden Türkiyedeki insanlar hiç zaman durüp düşünmiyor?

Adsız dedi ki...

istanbulda gezdiğim en güzel yerlerden biriydi ... ağzım dona kaldı. anlatamam.

Metin dedi ki...

Burasıda aynen Anıtkabir'deki gibi çok güzel olmuş.

Çanakkale ve Sakarya Savaşlarının anlatıldığı panoramalar tek kelimeyle enfes.

www.ankarasanalgezinti.com 'dan sanal olarak gezebilirsiniz ama aynı etkiyi yaratmaz kesinlikle.

Türkiye'de başka böyle panoramalar var mı bildiğiniz?