Perşembe, Haziran 05, 2008

Garanti Türko, Ülker, TTNET Analar ve Coca Cola üstüne

Üyesi olduğum bir mail grubunda bu kouda fikirler sorulmuştu, oraya yazdığım yazıyı burada da paylaşmak isterim ve yorumfobik değilseniz sizin de düşüncelerinizi almak isterim.


Garanti Türko: İsmi haricinde tüm calismalar arasinda en begendigim oldu. Saf "güc" üstüne giden, görselligi ile reklamlar arasinda siyrilan ve her ne kadar aksi savunulsa da gaz verebilen bir is. "Türko" ismine isinamadim. Türk O gibi bir noktadan mi cikti yoksa global anlamda böyle bir "el turco" lakabından mı yola cikildi bilinmez. İsmi öneren arkadasa (Ekrem Karpat saniyorum ki) Modelleme acisindan cesitli elestiriler aldi, ben de biraz karanlik oldugunu düsünüyorum produksiyon olarak, ama dedigim gibi, farkliligi ve hedef kitlesi olarak (futbol fanatikleri>agirlikli yuzde gencler>bilgisayar oyunu delileri>12) alametifarika'nin hedefi vurdugunu düsünüyorum.


Ülker: Gaz vermek anlaminda, produksiyon, metin konusunda aralarindaki en iyi is. Ancak ben sevmedim. Daha dogrusu, dogu bulmadim. Papaza her gun pilav yedirmek gibi geldi. Surekli olarak, her milli turnuvada ayni sey, haydi cocuklar, kalbimiz sizinle, kosun kim tutar sizi. Hepsi guzeldi evet, ama artik algi karisiyor bence. Ulker'in isi olarak algilanamiyor -ki Ulker sene basindan beri pek cok mecradan bu sponsorlugu duyurdu, taksim topunu hatirlayalim- ve bu algi karismasi da bence markanin milyonlarinin tamamini degil de buyuk bir kismini bosa cikariyor. Ha burada, reklamin briefini bilemedigimiz icin bu yola gitmek karari Ulker'den mi cikti yoksa Grey'den mi bilemiyorum, yani kimse hakkinda da ahkam kesemem. Sadece nacizane görüsüm, bu ve benzeri pek cok isin benzerlikler sebebiyle boguldugu. Bir de kisisel milliyetci bir alinganlik, Drinking Song yerine tamamen takima, turnuvaya özel bir müzik yazilmasini tercih ederdim, zamaninda Tarkan'la yapilanı hatirlayin, dönüsü muhtesem olmustu. Böyle yaninizdayiz sizinleyiz cocuklar diyen bir ise bu müzigi kullanmak, "Sarki da yapacaktik ama ellerimiz dolu, olana söz yaziverdik" gibi geliyor. Ha nefis uyarlama olmamis mi, olmus. Ama dedim ya, milliyetci alinganligi bendeki...

Coca-Cola: Sanıyorum McCann "Coke side of life" konseptini devam ettirmek adina, cok deli deli mesaj kaygisi olmayan, Coca Cola ile futbolun ve milli maclarin harmanlandigi bir reklam cekmis. Ben inatla Turk milli takimi ve Coca Cola arasindaki "kırmızı-beyaz" ortakligindan cok cok daha yaratici ve zipkin isler cikacagini dusunuyorum ancak, bilemiyorum ajans mi cikartmadi yoksa musteri mi orali olmadi. Ugur Cakir'in musterilerden donen fikirlerinden bir iki ornek bildigim icin, burada top, daha dogrusu sise musteride sanirim. Ama Ulker reklami karsisinda -ayni olmayan ama benzer tatta olduklari icin- sansinin olmadigini dusunuyorum.


TTNET: Ali Taran bastan beri hep diyaloglarin agir bastigi reklamlari, bir sekilde unlu yada (biliyorum da ayrı yaziliyor ancak ben boyle yazmayi daha çok seviyorum) bizden insanlari kullanmayi seviyor, ki o bizden insanlar da bu reklamlarin sonucunda unlu oluveriyorlar...Ana Sponsor isi bende farkli bir sey yapalim derken hedeften uzaklasilmis gibi bir hissiyat verdi. Yani, diger islerden cok farkli bir yerde evet, ama hedef kitle ile arasindaki mesafe ne kadar dogru tartisilir. Ha, müsteri "Maksat imaj ilani olsun, herkes ana sponsorun biz oldugumuzu bilsin" dediyse, daha net bir uygulama olamazdi, ana sponsora analar...Bana biraz necefli masrapa gösterip altina da necefli masrapa yazmak gibi geldi...Reklam bir iki kere seyrediliyor, daha sonra bu 5 çayi ambiansi direk geçiliyor. Üstelik annem tarafindan bile. Fakat dedigim gibi, amaç "ana sponsor"u belirtmek ise, evet isini görüyor. Bir iki kere bile seyrettirse, merakla seyrettiriyor, neyn reklami oldugu akilda kaliyor, mesajini veriyor. Farklı bir yerden yaklastigi icin de ben takdir ediyorum ama farkli olalim derken biraz alakasiz kaliyor gibi hissettim.

Benim sıralamam, özetle Garanti>TTNET>Ülker>CocaCola seklinde.

Umarim Mediacat yada Marketing Turkiye gibi dergiler bunun icin özel bir sayi yaparlar, ya da özel bi dosya, yaratici brief neydi, biz ne düsündük gibi anlatilir, biz de daha rahat yorumlayabilriz. Zira biliyoruz ki ajanslarimiz ne kendi sitelerinde ne de bloglar araciligi ile böyle "self-promo" isleri yapmaya gerek yada zaman ayiramiyorlar.

Sevgiler herkese.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

bir de turkcellin bir reklamı var milli takım temalı, o reklamı bu sıralamada nereye yerleştirirdiniz?

Olcayto Cengiz dedi ki...

Turkcell de var, PO'da var...En son işler olarak bunlar tartışmaya açılmıştı, o sebepten burada bunlar :) Turcell'de de gene müzik konusuna takıntılıyım, Yaşar nefis seslendirme yapmış ama müzik daha farklı olaymış keşke...Turkcell reklamındaki fikri çok sevmiştim ama bunu belirteyim. PO'yu ise sevemedim, çok zorlama geldi kurgusu, nacizane.

Sait Akdemir dedi ki...

Bence bu yarışta ipi kesinlikle Garanti göğüsler. Olay özetle sunulup anafikir verilmiş. Detay ne hacet. Ülker'in kurgu iyi ama finali beğenemedim. TTnet biraz abartılı gibi. Zira epey kalabalık bir derleme havasında. Turkcell reklam fikrine sonuna kadar katılıyorum.

Ahh Tarkan nerdesin diyorum son olarak... :)

Adsız dedi ki...

Bigumigu'da oylamaya açtık. Son durumlar şu şekilde (200'e yaklaşıyor oylar şu anda) tüm sponsorlar konusunda...


En iyi sahiplenen
Ülker - Turkcell eş oydalar...

En iyi costuran
Ülker - yakın takipte Turkcell

En iyi goruntu
Garanti - yakın takipte Turkcell

En iyi sarki
Ülker - yakın takipte Turkcell

En cok konusturan
TT Net - yakın takipte Garanti

Detayları şurdan takip edebilir:
http://www.bigumigu.com/haber.asp?hid=3363

Oy vermek isterseniz şuraya sizi davet etmek isterimm :)
http://www.polldaddy.com/survey.aspx?id=d83b696bc59909dd

Adsız dedi ki...

COK GÜZEL OLMUS ANA SPONSORLAR AYRICA TÜRKO OYUNUDA GERCEKTEN OYNANMASI GEREKEN OYUN
TÜRKO OYUNU İÇİN SADECE TELEFONUNUZDAN TÜRKO YAZIP 3340 A YOLLAYIN ÜÇRETSİZ İNDİRN
MİLLİLERİMİZE BAŞARILAR

Adsız dedi ki...

Turko reklamı milli duyguları son derece asiri yonde abartici ve dolayisi ile zedeleyici bir yapida gorunuyor. Bu Turk insanina azim ve guven vermek yerine dunya onunde centilmenligimizi ve sportmenligimizi yok sayan bir etki yaratir. Milli takimimiz robotlardan terminatorlerden degil guclu oldugu kadar akilli caliskan saglam kafali cesur sporcularımızdan olusmaktadir ve ben boyle bir milli takimdan gurur duyabilirim ancak. Turke,dunya insanlarina, spora yuksek degerler yakisir!! Yürekli olmak insanlıktan çıkmak degildir..