Salı, Temmuz 22, 2008

Güle güle Zeynep abla...Suna Pekuysal'ı kaybettik.


24 Ekim 1933'te İstanbul'da dünyaya gelen Suna Pekuysal, İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun Çocuk Tiyatrosu Bölümü'nde oyunculuğa başladı. İlk kez 1947 yılında 14 yaşındayken sahneye çıktı. Asıl adı Suna Belener olan Pekuysal, üç yıl sonra dram bölümüne geçti.

1964 yılında gazeteci Ergün Köknar ile evlendi. 1973 yılında oğulları Suat Ali Köknar dünyaya geldi.

54 yıl Şehir Tiyatroları'nda görev yapan sanatçı, 24 Ekim 1998 yılında Şehir Tiyatroları'ndan emekli oldu.

Elli üç yıllık sanat yaşamı boyunca 250'den fazla oyunda rol alan Suna Pekuysal, 100'e yakın sinema filminde de rol aldı.

Pekuysal, İstanbul Şehir Tiyatroları'nda 1984 yılında sahnelenen, Ekrem Reşit Rey'in 1933 yılında kaleme aldığı, Cemal Reşit Rey'in bestelerini yaptığı ve Haldun Dormen'in sahneye koyduğu "Lüküs Hayat" adlı müzikalde Zihni Göktay ile 14 yıl aralıksız olarak oynadı. Büyük bir başarı kazanan ve yediden yetmişe her yaştan seyirciye nostalji yaşatan "Lüküs Hayat"ın ardından emekli olan sanatçı, Şehir Tiyatroları'nda Joseph Kesselring'in yazdığı ve Çetin İpekkaya'nın yönettiği "Ahududu" adlı oyunda konuk sanatçı olarak rol aldı. Suna Pekuysal, 53 yılda 250 oyunda, 100 filmde rol aldı.

Adı, her zaman Türk tiyatrosunun en iyileri arasında anıldı.

17 Temmuz'da evinde düşerek kalça kemiğini kırdı, 22 Temmuz 2008 sabahı ise son selamını vermiş oldu....

Bin tane şey yazdım sildim...Kendisini Lüküs Hayat'da canlı izleme şansına erişmiş, kendisi ile pek çok kereler sohbet etmiş birisi olarak, beynimden vurulmuşa döndüm. Çok seviyordum, çok...

Şimdi bize ne gerek Zeynep abla?..

Allah rahmet eylesin, hepimizin başı sağolsun.

1 yorum:

OneLastTime dedi ki...

Kendisi hakkında pek bir bilgim olmasada hep duydugum bir isimdi...Burdan da yapılacak tek şey ''Allah Rahmet Eylesin'' demek...