Perşembe, Nisan 27, 2006

2006 Andy ödülleri kazananlar

Magazin/Gazete ilan:
http://ad-rag.com/129480.php
Outdoor:
http://ad-rag.com/129481.php
Televizyon:
http://ad-rag.com/129479.php

Todd Waterbury ve Kevin Proudfoot ile bir röportaj...


ihaveanidea.org sitesinde, kurucusu Ignacio Oreamuno tarafından -benim hayranı olduğum ajanslardan biri olan- W+K'in NY yardımcı kreatif direktörleri Todd Waterbury ve Kevin Proudfoot ile yapılmış bir röportaj. Okunası.

Çarşamba, Nisan 26, 2006

Evgeny Plushenko'ya saygılarımızla :)

Batislam der ki...

Sevgili Erol Batislam'ın bloğu...Keyifli yazılar, çok doğru tespitler var.
Bilhassa "fikir değerlendirirken 12d" başlıklı yazısını bu sektöre yeni yeni girmeye başlayan yaratıcılara, yada yıllardır bu sektörde bulunan reklamverenlere şiddetle tavsiye ederim.
Ailecek severek izliyoruz...

Ad:tech bugün başlıyor!


İnteraktif ve dijital pazarlama üzerine çok önemli konuşmacıların yer aldığı ad:tech konferansı bugün başlıyor...
Ha, dünyanın öbür ucunda başlıyor ama, olsun artık...
Başlığı tıklayıp sitesini gezebiliriz en azından :)

Google spam reklamları


Bugün AdLand'de gördüğüm ve koşarak kontrol ettiğim, iyi bir fikrin nasıl ufacık bir alanda da başarılı olabileceğini gösteren bir detay...Gmail hesabınızda "spam" klasörünüze tıklarsanız, hemen üstte "spam" tarifleri veren bir link göreceksiniz :)
Ayrıca, spam hakkında daha derin bilgi almak isterseniz de, "spicy ham" hakkında bilgiyi de başlığı tıklayarak alabilirsiniz.

Kan bağışı


İş her şeyi anlatıyor...
Ogilvy&Mather/Hindistan

Prima TV kanalı


Böyle hayatın içinde her daim denk geldiğimiz objeler başka bir bakış açısı kazanıp reklama dönmüyor mu...Ben bayılıyorum bu duruma!
Graffiti/BBDO Romania
Kaynak:ihaveanidea

Adicolor - Red


Roman Coppola&Andy Bruntel tarafından yapılan,Cayce Cole tarafından animasyonu hazırlanan yeni Adicolor reklamı huzurlarınızda.

Salı, Nisan 25, 2006

Adicolor - Blue


Beyaz, yeşil, pembe ve şimdi de mavi...Psypop tarafından yaratılan yeni Adicolor filmi -biraz gecikmeli de olsa- karşınızda.

Kültablası yalamak


Bu tabiri pek çoğumuz biliriz...Sigara içmeyen birisi için sigara içen birisi ile öpüşmek anlamına gelir..(Ki burada adı geçene "birisi" konumundaki kişilerin sevgili olduğu ön şartı vardır tabi ki.)
Ancak sigara içen birisinin üstüne sinen kokuyu, hele ki ter ile birleşince oluşan aromayı anlaması zordur. İşte bu gerçekten yola çıkılarak hazırlanmış bir gerilla işi.
Yoldan geçen insanlara verilen koku deneme çubukları ve sanki bir parfüm şeşise gibi duran,üzerinde "sigara içen nefesi" yazılı şişe,koku çubuklarına sindirilmiş tütün içeren ağır bir koku. Çubukların arkasında yazan ise;" İşte sigara içtiğinizde böyle kokuyorsunuz. 4000 toksik kimyasal hiçbir parfümün kapatamayacağı bir koku bırakıyor. İsterseniz etrafınızdaki insanlara sorun. Lütfen sigara içmeyi bırakın. Bıraktığınız anda daha iyi kokmaya başlayacaksınız."
Son derece güçlü bir uygulama çok iyi bir fikir.
Kaynak:TwentyFour

EA Kanada


Electronic Arts (EA)in rakibinin binası önünde yer alan outdoor...
Metin ASCII kodu ile yazılmış ve tercümesi "Eleman alıyoruz"
İyi fikir!
TBWA/Vancouver

Estetik ameliyat kliniği guerilla yaparsa...?


Geçtiğimiz aylarda nip/tuck dizisinin reklamı için aynalara yerleştirilen "bıçak izi" uygulamalarını görmüştük. Bu ise bana daha realistik geldi.
Kaynak:ihaveanidea

Cola Blak on-line


Daha önce gene bu sayfalarda duyurduğum (pek bir ciddi oldu ama) Coca Cola'nın kahvli ürünü "Blak" için hazırlanan web sitesi açıldı.

Hutch gece telefon mesaisi


Tüm gece konuşmanın dakikası 10 paise.(Paise anladığım kadarıyla para birimi...Kuruş gibi birşey olsa gerek)
Çok iyi bir fikir..Tertemiz iş.
(Espriyi anlamak için resmin üzerine tıklamanız lazım ancak)

Ogilvy/Yeni Delhi
Kaynak:Ads of the world

Diet Coke Plus


Coca Cola amiral gemisi Diet Coke'un "enerji içeceği" versiyonu olarak Diet Coke Plus'ı dünya çapında satışa sunacağını açıkladı. Ayrıca Coca Cola'dan yapılan açıklamada, bu yaz İngiltere'de halen ABD'de satışta bulunan ve genç yetişkin erkekleri hedef alan kalorisiz "Coke Zero" adlı içeceğinin de satışa sunulacağını duyurdu. Karbonatlı Diet Coke Plus şimdilik 1982'de satışa sürülen ve sırasıyla kafeinsiz, vişneli, limonlu gibi çeşitli varyasyonları çıkan Diet Coke markasının son ürünü durumunda.

Kaynak:BrandRepublic

Change this!

Bu biraz, hatta biraz değil epeyce ingilizce bilenlere yönelik olacak ancak, pek çok manifesto barındıran enteresan bir kaynak. İncik cincik edilinebilir, pek çok şey indirilebilinir.
Kaynak: Antifit

BannerBlog


Aşağıdaki iki harika bannerı ve bunlar gibi dünyanın dört bir yanından banner örneklerini barındıran cok güzel bir blog. Tavsiye edilir...

PSP:Transformers


Gene bir PSP hadisesi..Gene başarılı bir iş...Bu sefer banner olarak huzurlarınızda.

Banner dediğin


VW GTI için yapılan 2 parça olarak gözüken çok başarılı bir banner. Önce başlığı tıklayın,sonra bannerdaki gaz pedalını.Gerçekten iyi fikir. "Zugara" ajansın işi olarak gözüküyor.
Sevgili Alemşah Öztürk'e teşekkürlerimle...

Bulaşıklarınızın kurtlanmasını önlemek için Sunlight kullanın


Belki bizim memlekette bu işe benzeri bir talep gelebilirdi müşteriden...Burada ya gelmemiş yada püskürtülmüş..Ama ne olursa olsun, keyifli bir iş olmuş...Dikkat çekici olduğu ve ürünün ne olduğunu merak ettirici olduğu bir gerçek.

Scrat outdoor yıldızı olursa


Ice Age 2 filminin Madrid'den bir outdoor'u.
Hem bir outdoor hem de bir ice age fanatiği olarak objektif bakabilmem mümkün değil,pek bir sevdim...

Cuma, Nisan 21, 2006

Yaratıcı outdoorlar sınır tanımadan devam ediyor


Saatchi NY'dan harika bir gözlem ve çok iyi bir marka konumlandırma...
Çok iyi fikir.
Kaynak:coloribus

Seat Altea


Hepimiz biliriz ki, spor araba dediğin alçak, yola yapışık, dar olur...
Peki Seat gibi bir marka tutup da yüksek ve irice bir arabayı spor araba gibi lanse etmek isterse ne olur?...İşte bu olur...
Rakibinin gücünü ona karşı kullanıp kendi güçsüzlüğünü elimine etmek...Bana aikidoyu anımsattı.
Tasarım olarak da dikkat çekici ama ben en çok yaklaşımını sevdim..İyi fikir.
Atletico International'ın eline sağlık.

Sigara sağlığa zararlıdır


Benzer işler çok yapıldı ancak...Bu gerçekten etkili...Eurobest 2005 bronz madalya sahibi bir iş.
İnanıyorum ki dışarıda iyi bir fikir ciddi geri dönüş sağlıyor. Açık hava reklamları takıntılı bir adam olarak güzel vatanım da inşallah bir gün anlayacak bunu...
Kaynak: Adarena

Kristal Ayva

Bin öneri...Dünya'da benzeri ödül törenleri oluyor. Bunlardan en bilineni de "razzie"...N'apar razzie? Oscar'lardan hemen önce verilir ve o senenin en kötülerini seçer.
Biz de böyle bir etkinlik yapsak ya? Kristal Ayva olarak, o senenin en ayvayı yemiş, kötü yada kötü demeyelim de, yanlış reklamlarını seçsek ve ajanslara yada müşterilere bu ödülü versek?
Hem biraz kendimizle barışık olmayı, egolarımızı törpülemeyi, hem de "iyi reklam" nedir bunu o müşterilere göstermeyi sağlamaz mıyız?

Perşembe, Nisan 20, 2006

Eaglecam


Dogal yasam hic bu kadar yakin ve canli olmadi... Kanada'nin Ingiliz Kolombiyasi eyaletindeki Hornby adasinda (Vankuver Adasi'nin cok yakininda minik bir ada) bulunan beyaz basli kartal yuvasina yerlestirilen kamera sayesinde 24 saat canli olarak beyaz basli kartal ciftini ve 26 Nisan'da yumurtadan cikmasi beklenen iki yumurtasini izleyebilirsiniz... En guzel kismi ise sesli olmasi... Sanki dalin kenarinda oturup yuvayi gozetliyormussunuz gibi... Ag sitesinin sahipleri 26 Nisan'da ayni anda 10 milyonun uzerinde ziyaretcinin yuvayi seyredecegini tahmin ediyorlar...

Evet reklamla alakasız gibi görünebilir ancak düşünecek olursanız, alınan hit ve sitedeki bannerlara bakıldığında...
Ne olursa olsun, iyi fikir.
Sevgili Yasemin'e link için teşekkürlerimle.

Bir milyon dolarlık sayfanın hikayesi

Sevgili Tunç'un "atolye" bloğunda rastladığım, "milliondollarhomepage.com" sitesi hakkında çok güzel bir makale var. İyi bir fikrin aslında ne kadar basit olabileceği çok güzel bir şekilde anlatılmış.
Ayrıca sitede daha pek çok güzel yazı bulunuyor.
Başlığı tıklayınız, atölyeye giriniz...

X-MEN:3 The Last Stand


Bir çizgi roman fanatiği olarak, sizinle x-men3'ün pek güzel sitesini paylaşmaktan keyif duyarım efendim :)

Johnson&Johnson Beijing Olimpiyatlarında WPP ile.

Johnson&Johnson, 2008 Beijing olimpiyatlarındaki tüm sponsorluk faliyetlerini ve reklamlarını WPP Grup bünyesinde bulunan Ogilvy&Mather ile gerçekleştireceğini açıkladı.
Kaynak: BrandRepublic

Kim demiş almanlar yaratıcı değildir diye?


Almanya'da bulunan "opodo" isimli bir seyahat acentasının, Japonya'ya yaptığı seferlerin cazip fiyatlarını bir sushi restoranındak ibandın üstüne koyduğu minik valizlerle duyurması...Gerçekten iyi fikir.

Portfolionight IV


4 Mayıs 2006'da Montreal, New York, Vancouver, San Francisco, Calgary, Halifax, Chicago, Toronto ve Boston'da gerçekleştirilecek 4.Portfolyo gecesi bu sene ihaveanidea ana sponsorluğunda gerçekleştiriliyor.
Böyle bir olayı Türkiye'de de oluşturabilmek için ben çalışmalarıma başladım.
Siz de bilgi almak için başlığı tıklayabilir ve bu özel gecenin tanıtımını belirlenen şehirlerde sunumu yapacak olan kişilerden dinleyebilirsiniz.

Ayrıca ihaveanidea'nın sitesinden daha fazla bilgi almak için:
http://ihaveanidea.org/portfolionight2006/index1.html

I love this game!

Safe Sex denemeleri


PPGG(Planed Parenthood Golden Gate/Golden Gate Aile Planlaması) tarafından olabildiğince genç insana ulaşıp, onları güvenli sex konusunda bilgilendirme ve eğitme amacı güden yeni bir kampanya başlamış bulunuyor. MySpace.com, KMEL radyo ve MTV'de reklamları yayınlanacak olan kampanyanın filmini başlığı tıklayarak seyredebilirsiniz.
Amerika gençliği ne alemde bilmiyorum ancak, buradaki gençliğe böyle yaklaşacaksak...Gelecekte işimiz var demektir...
Düşünce ve fikir iyi, ancak uygulama...Yoruma açık.

PSP Art gallery


Sony PlayStation Portable(PSP) çılgınlığı büyümeye devam ediyor. Ama bu seferki gerçekten çok güzel.
PSP üzerine yapılmış çeşitli çalışmalar. Reklam değil, bir nevi sergi.
Sanıyorum benzer işler, bir PSP fetişisti olan sevgili Alemşah'tan da gelecektir bu siteyi görmesinden hemen sonra.

Çarşamba, Nisan 19, 2006

Macintosh 1984


Evet hepimiz o reklamı seyrettik...Evet hepimiz reklamı kimin yazdığını, George Orwell'e yaptığı göndermeyi ve diğer detayları biliyoruz...
Peki 1984 senesinde Newsweek dergisinin Kasım/Aralık özel sayısında Macintosh'un derginin tüm reklam sayfalarını alarak tam 39 (yazıyla: otuzdokuz) sayfalık reklam verdiğini biliyor muyuz?
Reklamların tamamını ve bodycopylerini başlığı tıklayarak görebilirsiniz.
Konu ile ilgili Philip The New York Times'dan H. Dougherty'nin yazısını da aşağıdaki adresten okuyabilirsiniz.
http://www.krsaborio.net/research/1980s/84/841107.htm

Amsterdam Mindshare'den melodili gerçekler


Amsterdam Mindshare'in 2005 Campaign Magazine ödüllü "self promote" filmi.
Keyifli ...

Safe Happens - Jetta




VW'den gene fazlası ile net bir iş.
CP+B ortalığın tozunu atmaya devam ediyor...Ben bu adamlarla çalışmak istiyorum!!!
Reklam 1
Reklam 2

Advertka


Rusçamızı ilerletmek adına, başarılı bir reklam sitesi...
"Print" rusça nasıl yazılıyor öğrendim mesela ben :)

Efes oyunu büyütüyor

Beko "Bir dünya markası" olarak bağıra dursun, 39 farklı markayı bünyesinde bulunduran Efes Bira Grubu’nun tek global markası Efes, tüm dünyada ses getirecek bir kampanya için hazırlıklara başladı. İki versiyon olarak hazırlanan reklam filmi ödüllü İngiliz Yönetmen Steve Haim yönetti. Fantastik bir dünyada geçen reklam filmleri için dekor, İstanbul TEM stüdyolarının bahçesine özel olarak kurulan sete yerleştirildi. Nisan ayında önce Rusya’da yayıma girecek olan reklam filmi 5 ayda tamamlandı.

5 farklı ülkede üretilen ve 35’in üzerinde üretilen ülkede satılan Efes, konumlamasını marka danışmanlık firması Interbrand ile gözden geçirerek yenilemişti. Konumlandırmaya bağlı olarak açılan konkuru ise Türkiye’den davet edilen tek ajans olan ‘Lowe İstanbul’ kazanmıştı

Kaynak: Medicat

Back to the future Nike'ı istiyoruz


Geleceğe dönüş filmlerini pek çoğumuz seyrettik. Bilhassa serinin ikinci filmindeki kaykay ve Nike ı beğendik.Al Cabino diye bir arkadaş da seyretmiş, beğenmiş ancak o olayı bir adım daha öteye taşımış.
Al Cabino bir imza kampanyası başlatmış durumda. Siteye giriyor, başlığı tıklıyor ve imza atmış oluyorsunuz. Amaç Nike'ın Geleceğe Dönüş * filminde kullanılan Nike Sneakers modeli ayakkabılarını satışa çıkartmasını sağlamak.
Ben bir fanatik olarak imzamı attım, siz de aynı düşüncedeyseniz, sizi de bekleriz.
Siteye başlığı tıklayarak gidebilir, zat'ı muhterem hakkında yapılan bir röportajı aşağıdaki adresten okuyabilirsiniz.
http://www.hypebeast.com/features/entry.php?ID=167

İyi fikirler çelişsede iyiliğini korur.



Buna inanmamak mümkün değil...Bakınız Fresh Meat Creativity ve Ogilvy Almanya tarafından yapılan iki iş...Görsel aynı, ancak iki farklı uçta marka ve ikisine de cuk oturan bir iş.
Burada uygulama kadar markaların çizdiği marka kimliği de önemli bir yer tutuyor bence...

Pazartesi, Nisan 17, 2006

Four-dooricus Rockcrawlerus





Agency: BBDO/Detroit tarafından Jeep için yapılan, ve yeni Wrangler Unlimited modeli için hazırlanan "böcek" adlı çalışmalar gerçekten bakış açısı ve doğru yaklaşımın ne kadar iyi bir fikir ortaya çıkarabileceğini gösteriyor.
Benzer işler başta absolut tarafından çok kullanıldı ancak buradaki işçilik ve ürün ile ortaya çıkan sonuç arasındaki ilişkilendirme çok başarılı.
Fotoğraf: Madison Ford
Yaratıcı yönetmen: Bill Morden, Mike Stocker, Robin Chrumka
Sanat yönetmeni:: John O'Hea, Paul Szary
Reklam yazarı: Ty Hutchinson

Perşembe, Nisan 13, 2006

Knorr-Bad word


"F word" diye bilinir hani...
Knorr'un reklam filmi...Algı yönlendirmesi kusursuz...Keyifli ve iyi fikir.
DDB Kanada

Adicolor - Pink


Enteresan ve artistik değeri yüksek, ürün değil renkler üzerine olan Adicolor reklamları/filmleri devam ediyor.
"Pembe"...Yönetmen Charlie White

Çarşamba, Nisan 12, 2006

Alzheimer


Leo Burnett/Lizbon tarafından yapılmış, "Alzheimer" isimli TV reklamı.
Bilmiyorum bu hastalığı yakınen yaşadığımdan mı yoksa filmin kendi başarısı mı ancak, şimdiye kadar seyrettiğim en etkili sosyal kampanya filmi.

2006 Clio juri röportajları


ihaveanidea.org sitesi harika bir işe imza atmış ve Clio 2006 jürisi ile gerçekleştirilen röportajları sitesine koymuş.
Başlığı tıklayıp siteye gidilesi, röportajlar izlenesi bir durum anlayacağınız :)

Hollywood müzik klibi yaparsa...


Antonio Banderas'ın yeni filmi "Take the lead" için hazırlanan ve "fragman" kavramına yeni bir kapı açan bu uygulama ile aynı zamanda "film müziği" tanımlaması da yeni bir anlam kazanıyor.
Bence gerçekten iyi fikir.

Salı, Nisan 11, 2006

MINI videoblog


Bir insanda fetiş yada obsesiflik olmaya görsün...Hele ki bu durum bir MINI'ye karşı ise, ikisinin birden aynı anda vuku bulması kaçınılmaz.
Her geçen gün fanatikleri artan MINI'ler için yapılan sitelerin sayısı sürekli artıyor...Bu sitede Almanya'dan.
Nasıl der ecnebiler; "Enjoy"

Hangi erkek ıslak t-shirt sevmez ki?


Morningwood ismindeki Amerikalı retro/punk/new wave/garage grubu, yeni single tanıtımı için farklı ve yepyeni bir yol bulmuşlar. Yaptıkları "ıslak t-shirt yarışması" ile başta tüm erkeklerin olmak üzre pek çok internet kullanıcısının dikkatini çekmeyi ve single'ları ile tanıştırmayı başarmışlar...Yüklemesi uzun sürebilir ama inanın beklediğinize değecek.

Kaynak: Adverblog

Marketallica yenilendi


Sıkı bir Metallica fanatiği ve reklam sektöründe var olan bir adamsanız, böyle isimli bir siteye kafadan aşık olmanız kaçınılamaz.
İçeriği ile de çok zengin ve keyifli yazılar bilgiler barındıran Marketallica artık blog olarak değil kendi kanatları ile yayında.
Sevgili Özgür Alaz'a hayırlı olsun, ellerine sağlık.

2006'nın en iyi 12 viral kampanyası

Marketing Sherpa tarafından apılan en iyi 12 viral kampanya listesi gerçekten iyi fikirlerin nasıl geliştiğini ortaya koyuyor...
Başlığı tıklayarak ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.

Adidas Google earth ortaklığı


Adidas Avusturalya tarafından yayına giren ve Google Earth'ü aktif oyuna dahil eden site gerçekten tam anlamı ile interneti kullanıyor.
Kaynak: Adverblog

Sexpacking


"Çok başarılı" bir alışveriş sitesi yapmış eloğlu...Yorum yapamıyorum!
Üç ayrı sevişgen çiftten istediğinizi seçiyorsunuz, onlar sevişirken üzerilerindeki ufak yeşil noktalara tıklıyorsunuz, size o kıyafetin ne olduğunu, bedenini vs gösteriyor.

Hani reklamda cinsellik tamam da...Bu hakikaten kendini aşmış!
Ciddi boyutta cinsellik içeriyor, önceden belirteyim de, tıkladıktan sonra bana kızmayın :)

AAAA's management conference for Agency CEOs


Yani,
Amerika Reklam Ajansları Birliği'nin ajans CEO'ları için verdiği yönetim konferansı.
Pek güzel, pek bir seyredilip keyif alınası.