Salı, Şubat 28, 2006

Algı bu kadar mı güzel şaşırtılır


Linki tıklayınız..Açılan ana sayfadan ürkmeyiniz, herhangi bir resmi tıklayınız..Diğer resimleri zaten tıklayacaksınız..

(Link: dinodream.com)

Guiness/Evolution


Geçtiğimiz sene ne kadar ödül varsa toplayan, "Evrim" konseptli reklamı ile Guiness huzurlarınızda efendim :)
"İyi şeyler bekleyenlerin başına gelir"

IKEA

Yüksek ihtimalle görmüşsünüzdür..Ancak görmeyen olabilir diye koymadan geçemezdim :)

Nike Gerilla


Bu sefer gol W+K'den değil, Ogilvy&Mather/Singapurdan...

New York Şehir Balesi


Tertemiz bir uygulama...Neden biz de böyle çalışmalar ile AKM başta olmak üzere kültür noktalarımızı harekete geçirmeyiz ki...

Sosyal gerilla


İçkili araba kullanılmamasına yönelik gerek uygulanan mecra, gerek yaklaşım olarak Lowe/Paris'ten gözalıcı bir çalışma.

Campaign Brief Asia




Campaign Brief Asia dergisi için yapılan çalışmalar..Oldukça sert..Fikri "gözünüze sokuyor" :)

Corona-Grind it deeper





Ogilvy&Mather/Japonya'dan oldukça provokatif bir iş...Sanırım "yoğun bira tüketicisi" olan erkek kısmını 12'den vurmuştur....

Tekken-PS2


TBWA/Almanya

TBLOGWA


Wieden+Kennedy'nin bloğundan daha önce bahsetmiştim..
Buyrun bu da TBWA'dan...Bu iş ciddiye binmeye başladı gib :)

Micra'dan adına yakışan reklamlar


"Eğlence" konsepti ile küçük olmanın tüm şartlarını kabul ederek yola çıkan Nissan Micra'nın zekice kotarılmış iki işi..Ben langırt fikrine bayıldığımı söylemeden geçemeyeceğim...

Böyle bir boya reklamı olur mu?!


Levis boyalarının "doğal beyaz" boyası için TBWA Brüksel tarafından yapılan çalışma...
Metin:
Doğal Beyazlar
Duvar kolleksiyonları için yeni moda

Alkışlar Levis ve TBWA'e

Jones Soda'dan ters pazarlama taktiği



Guy Kawasaki, devrimciler için kuralları anlatırken "Don't worry, be crappy" der...Ürününüzün eğer aksayan bir yönü varsa ve daha zaman kaybetmek istemiyorsanız bunu göze alıp geminizi fareli de olsa denize yollayın der..Ancak kastettiği "Jones Soda"nın son derece enteresan pazarlama taktiğini kapsar mı bilinmez!
Jones Soda uzun bir süredir sektörde hindili, brüksel lahanalı gibi enteresan aromalı sodalar satan bir marka..Hatta böylesine çeşitli ve alakasız aromalı ürünleri satan tek marka."Tek marka"...İşte bu markaya 2005'in ilk dokuz ayında %18 büyüme ile $24.7 milyon dolarlık karı getiren anahtar bu oldu.
Ürettiği bu -tabiri caizse- abuk subuk içecekler sayesinde Amerika'nın en çok seyredilen programlarından "Good morning America" ve "Jay Leno"ya konu oldu. Jones Soda'nın kurucusu Peter Von Stolk "Bu işte 10 yıldır varım ve bu sürede 80 aromalı ürün çıkarttım. Tatları harika olan hiç bir ürünüm Jay Leno'ya çıkmadı" diyerek hem şaşkınlığını hem de başarının anahtarını bir nebze de olsa insanlarla paylaştı.
Bu yükseliş ve artan pazar payının tadını alan Stolk, sürekli olarak yeni aromalar ve özel günler için paketler ile grafiğini yüksekte tutmaya kararlı gibi duruyor.

Slovakya'dan kanser karşıtı sosyal kampanya




Aslında hedef alınan kitlenin belirli bir birikimi olmasını beklediği için kampanyaya çok da başarılı diyemeyeceğim..Yada belki Slovakya'da televizyon sinema kültürü sebildir bilemiyorum..:)
Ama ne olursa olsun, Soria & Grey/Slovakya güzel bir noktadan yakalamış.

Musion!





Önce MTV music awards arkasından Brit Awards...Her iki konsere de damgasını vuran gorillaz'ın bu gösteriyi nasıl yaptığı o kadar çok tartışıldı ki...
"Yeni bir fikireski unsurların farklı birleşiminden başka bir şey değildir" yazar Jack Foster'ın "Fikir nasıl bulunur" kitabında.
İşte bu örnek,bu açıklama ile birebir örtüşüyor sanırım. Musion tarafından geliştirilen ve "Eyeliner" adı verilen teknik ile hologramlar yaratmak ve bununla inanılmaz sonuçlar elde etmek mümkün. Ben kendi adıma bu tekniği bizim memlekette nasıl hayata geçirebilirimi merakla kovalıyorum ancak kim nasıl yaparsa yapsın...Gerçekten çok çok başarılı..
Sistem kabaca bir projeksiyon, birkaç ayna ve bir "Musion Eyeliner Foil" içeriyor. Tabi ki işin sırrı folyoda ancak..Sitesine girip bakacak olursanız, gerçekten çok keyifli uygulamalar var.

Pazartesi, Şubat 27, 2006

Sofia Boutella!


Bu isim..Bu aralar çok kişinin birbirine sorduğu kişinin adı efendim.
Kendisi Fransız ve tahmin edilebileceği üzere çok iyi bir dansçı...Geçtiğimiz seneye kadar Fransa'da kısmi olarak tanınan bu genç ve yetenekli bayan W+K'nin "dans et ya kulum" demesi ile şu anda ciddi oranda tanınan bilinen bir kişi...En azından "simaen"

Evet, bu kız O kız :)

Klimax



Geçtiğimiz senenin ödül kitaplarında yada Archive dergisinde rastladığımız, cinselliği pek güzel kullanan bir örnek.
Afrodizyak özelliği olan bir enerji içeceği...Demek ki neymiş? İma ile cinsellik -üstelik en hararetlisinden- gayet güzel ifade edilebiliyormuş.

BMW K1200S


Giovanni FCB, Sao Paulo tarafından hazırlanan çarpıcı ve aynı zamanda esprili BMW motorsiklet işi.
Alt Yazılar(sol kutudan başlayarak):
1-Güzel mi bebeğim?
2-Hızlı mı bebeğim?
3-Bebeğim?!

Pay off:
BMW K1200 S..Tüm zamanların en hızlı BMW motorsikleti.

SY: Carlos Eduardo Lopes, Leandro Hermann
RY: Murilo Lico, Vitor Patalano
CD: Fernando Campos, Valdir Bianchi

Castrol'den "EDGE"


Ogilvy Interactive Singapur tarafından hazırlanmış,gerçekten internetin neredeyse tüm nimetlerini kullanıcıya sunan bir site.
Görmenizi öneririm...

Goodyear


McCann-Erickson/Belçika.
SY: Laurie Lacourt
RY: Grégory Defay
Fotoğraf: Bernard Bertrand
Alt metin: "Diğer lastiklerin tutamadığı yerlerde tutar"

Nokia



Bates/Singapur tarafından hazırlanan, Nokia'nın gerçek müzik tonları olarak tanıttığı yeni ses özellik kampanyasının işleri illüztratif tarafı ile çok keyifli olmuş.

Mini'den ders gibi "tuvalet kullanımı"


Son zamanlarda ülkemizde de yoğun şekilde kullanılmaya başlanan ancak çok da doğru işleri sunamayan "tuvalet reklamları"nda sanırım bu durağanlığın sebebi spesifik olarak "tuvalet" fikrine saplanıp kalınması. Halbuki bakınız, Mini konuya tamamen başka bir noktadan yaklaşıp, pisuvarın içini de üstelik kullanıma katarak ne kadar keyifli bir iş çıkartmış. Ajans bilgisine ulaşamadım ama genel olarak Mini işlerini CPB'deki "deli" arkadaşlar yaptığından, bu işte onların ise şaşırmam :)

WWF



WWF (world wildlife fund) için Ogilvy&Mather tarafından yapılan çalışma...Bir ilan, bir mecra, bir mesaj...Çok çok başarılı.

Adidas'ın "gövde gösterisi"



TBWA/Japonya tarafından Adidas için yapılan gerilla çalışması...Dikkat çekiciliği şüphe götürmüyor.

Pazar, Şubat 26, 2006

Ice Age2 viral kampanya ile geliyor


Kişisel olarak benim pür merak beklediğim ve ilkindeki performansı tekrar bulacağıma inandığım "ice age 2" nin en bi' has karakteri "Sid"i giydirdiğiniz,vakit geçirmesi keyifli bir site.

Yamaha'dan bir nokta atış gerilla örneği

İsveç'teki süpermarketlere yer alan çalışma..Fazla söze gerek yok sanırım.

Volkswagen GTI Mk V


VW, yeni GTI modelinin tanıtımı için düğmeye bastı. Gerek Crispin Porter Bogusky tarafından yapılan ve mtv'den hayatımıza giren jargonu kullanarak "pimp my ride" temalı çıkış TVC leri, gerek bu yeni kampanya için oluşturulan karakteri ve interaktif sitesi ile tüm kanallardan saldırıya geçen VW, gene farklı çizgisi ile Bernbach ekolünü koruyor..Sadece artık, daha yaramaz gibi...

(bu arada, en son olarak "delivery, problem, light, hair" temalı 4 yeni reklamı daha bulunuyor.yenikarakterin başrolde olduğu..onun da linkini en kısa zamanda paylaşmaya çalışacağım :) )

Cuma, Şubat 24, 2006

Akbank!Vatebank!

Sinir oldum...Son Akbank reklamlarını biliyorsunuz..Bir amerikalı, bir japon bir türk trende...Konuyla ilgili pek çok yerde zaten pek çok konu tartışıldı ancak...Benim derdim son reklamla..Arkadaşlardan biri araba almış, aman da aman 20 dakikada almış...Bu arada amerikalı arkadaşa alt yazı giriyorlar yer yer..Ve reklamın sonunda amerikalı kameraya dönüp, "akbank...what a bank" diyor..Ve alt yazı çeviriyor: "akbank..What a bank"...

yuh diyorum daha da birşey demiyorum.

French connection


Şu aralar ciddi tartışmalar kopartan bir kampanya söz konusu Avrupa'da.
"French Connection" isimli giyim markasının 2 milyon ingiliz lirası değerindeki "Fashion versus style" (Moda stile karşı) sloganlı kampanyasındaki gerek sert dövüş sahneleri gerek lezbiyen durumlar seyircileri provoke etmenin ötesine geçip çileden çıkartmış durumda.
Şu günlerde reklam en sonda yer alan "samimi" sahnesi kesilerek yayınlanıyor.

Acaba diyorum. Bir babayiğit Türkiye'de böyle bir reklamı bırakın yapmayı, müşteriye sunabilir miydi acaba?...

Thinking with type


Tipografi ve font kullanımı üzerine hazırlanmış pek bir güzel, pek bir akıllıca site.

Publicis Group'dan yeni bir hamle


Dünyanın en büyük 4. iletişim rubu olan PG, 22 Şubat tarihiyle yeni oluşumu olan "Denuo"yu hayata geçirdi.
" Sürekli olarak büyüyen ve gelişen dijital, interaktif ve mobil iletişim kanallarına yönelik stratejik ve yenilikçi yaklaşımlar" olarak açıklanabilecek bu yapının bağımsız bir şirket olacağı ve "varolan hiçbir endüstri modeline benzemeyeceği" belirtildi.
Şirket stratejik danışmanlık, ortaklık ve iş bazlı beraberlikler üzerine odaklanacak. Grubun başına Publicis Media Group gurusu Rishad Tobaccowala, Publicis Group Media yönetim kurulu üyesi Jack Klues 15 ayrı kişi (ki bunlar da gene PG bünyesinden kaydırılan) tarafından yönetilecek.

"Geleceğin reklam ajansı" parolası ile yola çıkan PG Denuo'nun sektörde ne gibi değişiklikleri sağlayacağını hep beraber göreceğiz.

Grafik sanatçisi WK ile Kobe biraraya gelirse


Los Angeles'ta bulunan Nike gallery için grafit sanatçısı WK ile Kobe Bryant bir araya geldi, başlı başına özel bir koleksiyon oluşturabilecek güzellikte sonuçlar çıktı.Basketbolun grafikle bir araya getirilmesi beni benden aldı :)

Money Transfer


Para transferi işlemini akıl dolu bbir şekilde anlatan tertemiz bir iş...
Müşteri: Credito Agricola/Portekiz
Leo Burnett Lisboa..

(işi benden önce görüp benimle paylaşan Alemşah'a teşekkürlerimle)

Perşembe, Şubat 23, 2006

Volkswagen golf güvenliği ve güzelliği


Yoruma gerek yok...Kendini "bodycopy"siz açıklayan bir iş.

Reklam yaşınız kaç?


9 Ocak 2006 tarihinde sevgili Haluk Mesci usta tarafından "ortakdefter"e yollanmış bir yazı ve resim..Yazısının noktasına dokunmadan aktarıyorum:

1994'te Lürzer's Archive'da yayınlanmış bir fotoğrafçı ilanını saklamışım. Türkçeleştirdim. Fotoğraftaki kişi kadar nuranî olmasak da, bu işin insanı çabuk yaşlandırdığı kesin. Soldaki dertlere bakınca, hangi ülkede reklamcı olduğunuzun fark etmediği çıkmıyor mu ortaya ?

posted by Haluk Mesci

Bir avuç "çizer bukmarkı"

Görsel ihtiyaçlara:
http://www.sxc.hu/index.phtml
http://www.mayang.com/textures/
http://www.imagedj.com.tr/
http://www.freevisual.com/
http://creative.gettyimages.com/source/home/home.aspx

Font&Logo:
http://www.dafont.com/
http://www.abstractfonts.com/
http://www.fryfonts.com/
http://www.brandsoftheworld.com/
http://www.dinodream.com/pcmac.asp?id=35

Gerillaya heryer mecra!